Oplichters opgepakt

Sinds eind 2021 hebben wij last van malafide praktijken, waarbij met regelmaat onze goede naam misbruikt werd. Wij hebben destijds aangifte gedaan bij de politie, waarbij wij een compleet overzicht met alle details van de meldingen hebben aangeleverd. Tevens hebben wij gedupeerden verzocht om zelf óók aangifte te doen bij de politie, waarbij wij ze gevraagd hebben om ons proces-verbaalnummer te vermelden zodat de verschillende zaken door de politie aan elkaar gekoppeld konden worden. Hierdoor werd de omvang van deze oplichtingszaak duidelijk. Met zo’n 500 aangiftes werd duidelijk dat dit geen kleine zaak was. De politie is er dan ook serieus mee aan de slag gegaan en heeft er met man en macht aan gewerkt.

Oplichters opgepakt
Anderhalf jaar na onze aangifte ontvingen wij vanochtend gelukkig het verlossende telefoontje van de politie dat er acht mannen zijn aangehouden op verdenking van het deelnemen aan een crimineel samenwerkingsverband en oplichting. De verdachten komen onder andere uit Helmond, Deurne en Asten en zijn tussen de 22 en 35 jaar oud. De verdachten zouden deelnemen aan een criminele organisatie die mensen onterecht een buitensporig bedrag laten betalen voor ‘elektriciens’ die niet het werk leveren dat ze beloven. Het gaat om mannen die vermoedelijk leiding gaven aan de organisatie, maar ook om uitvoerders. De verdachten worden verhoord en zitten vast. Wij hopen van harte dat hiermee een einde komt aan de oplichtingspraktijken. Het is namelijk spijtig dat onze gevestigde naam te grabbel is gegooid terwijl wij al 68 jaar bestaan.

Werkwijze
De ‘elektriciens’ en hun bazen gingen slinks te werk. Ze maakten misbruik van de situatie en van hun slachtoffers. De slachtoffers zaten in veel gevallen buiten reguliere werktijden met een groot elektriciteitsprobleem waardoor ze een 24/7 nood-elektricien nodig hadden. De nep-elektriciens kopieerden websites van bestaande bedrijven, waaronder onze website. De oplichters hadden er https://elektrobedrijf-jacobs van gemaakt. Vervolgens betaalden ze forse bedragen aan Google, om met hun nep-website bovenaan de Google-zoekpagina te komen. Op die manier kwamen nietsvermoedende slachtoffers met ‘elektriciensnood’ bij deze malafide organisatie uit. Het noodnummer van de 24/7 elektriciens werd gebeld en klanten kregen vervolgens een telefonist(e) aan de lijn. Daarop werd een malafide elektricien naar de klant gestuurd, die zei dat hij ingehuurd was door Jacobs (Elektro Groep). In alle gevallen werden bijzonder hoge bedragen in rekening gebracht, variëren van honderden tot duizenden Euro’s. Een veelvoud van de tarieven die wij normaal gesproken in rekening brengen.

Intimidatie
Als slachtoffers het niet vertrouwden werden ze geïntimideerd, waardoor velen toch het absurd hoge bedrag hebben betaald. Ook werd een klant geholpen bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat de rekening ter plaatse betaald kon worden. Wij spraken destijds een gedupeerde die helaas voor € 10.000 was opgelicht. Er is zelfs een geval bij de politie bekend waarbij € 15.000 afhandig is gemaakt.

Schrijnende verhalen
Onze telefonistes hebben veel schrijnende verhalen aangehoord van de slachtoffers die de moeite namen om ons te informeren. Maar er belden ook hele boze mensen, die écht in de veronderstelling waren dat wíj degenen waren die hen hadden opgelicht. Het kostte veel moeite (soms zonder resultaat) om ze dan te overtuigen dat wij het niet geweest waren. Daarnaast heeft deze situatie ons helaas ook erg negatieve reviews op Google opgeleverd. Al met al heeft het ons veel tijd en energie gekost. Wij zijn dan ook blij dat er nu eindelijk schot in de zaak is gekomen.

Tips van de politie
Het is lastig om helemaal te voorkomen dat je met een malafide ‘vakman’ in zee gaat. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Een verplicht KvK-nummer.
  • Controleer altijd of er bezoek- of vestigingsadres op de website staat.
  • Check of de elektricien een erkend keurmerk heeft, zoals UNETO-VNI of in ieder geval het NEN-3140 VOP certificaat heeft.
  • Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je controleren hoe oud een website is. Als een website recent is aangemaakt kan dat verdacht zijn.
  • Google naar recensies van het bedrijf of Google de naam van het bedrijf met ‘opgelicht’ erachter.
  • Als laatste is het ook altijd handig om vooraf een prijs af te spreken en daar duidelijkheid over te krijgen. Reageert de elektricien hier vaag op? Wees dan extra alert en bel nog even verder.

Krijg je te maken met een malafide ‘vakman’ en/of voel je je geïntimideerd op dat moment? Bel dan direct 112 (in geval van spoed) of 0900-8844. Mocht het te laat zijn en je bent toch in de val gelokt? Maak dan een melding bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.